MENU

Απαλλαγείτε από τη χαλάρωση του δέρματος μετά από μεγάλη απώλεια βάρους: Ο Dr. Γιώργος Καλογεράκης εξηγεί πώς θα το πετύχετε

Η δίαιτα, η άσκηση, η ψυχολογική στήριξη για την αλλαγή του τρόπου διατροφής, αλλά και τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, φαίνεται ότι οδηγούν σε πρόσκαιρη απώλεια βάρους και γρήγορη επανάκτησή του, στη συντριπτική πλειονότητα (90%) των παχύσαρκων ασθενών.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι, ήδη από το 1998, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πως, για τις περιπτώσεις όπου η παχυσαρκία απειλεί σοβαρά την υγεία, οι λεγόμενες «βαριατρικές επεμβάσεις» (δηλαδή τα χειρουργεία παχυσαρκίας) αποτελούν μια αποτελεσματική μέθοδο για το αδυνάτισμα.

Είτε με ενδογαστρικό μπαλόνι, είτε με γαστρικό δακτύλιο, είτε με γαστρικά by-pass, ο στόχος της απώλειας ακόμα και 100 κιλών είναι εφικτός. 

Ωστόσο, τι βλέπει ο πρώην παχύσαρκος στο σώμα του και πώς αυτό επηρεάζει αρνητικά πολλές φορές την ψυχολογία του; Πώς το κρεμάμενο δέρμα που απομένει μπορεί να εξαλειφθεί και ο ασθενής τελικά να δει την εικόνα του, όπως του αξίζει;

Ο επιστημονικός συνεργάτης του total-makeover, πλαστικός χειρουργός, Dr. Γιώργος Καλογεράκης εξηγεί πώς οι άνθρωποι που έχουν χάσει δεκάδες κιλά μπορούν τελικά να νιώσουν όμορφα με το σώμα τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί, κάνουν μια  μεγάλη, επίπονη και ψυχοφθόρα προσπάθεια να χάσουν τα κιλά και στο  τέλος συνήθως το σώμα τους πάλι δεν τους είναι αρεστό καθώς κυριαρχεί μία δραματική χαλάρωση που επηρεάζει πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους όπως η ένδυση,η προσωπική υγιεινή και η σεξουαλική τους ζωή.  

Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μία βαριατρική επέμβαση ότι το δέρμα τους σε μεγάλο βαθμό δε θα καταφέρει να ακολουθήσει τις τεράστιες αλλάγες στο σώμα τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το συναίσθημα της απογοήτευσης να παραμένει παρόλο που κατανοούσαν ότι ήταν επικερδές για την υγεία τους που εχασαν αυτά τα κιλά. Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους θελουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οι σύγχρονες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής αποτελούν απαραίτητη παρέμβαση και μοναδική λύση στο πρόβλημά τους». 

Ποιες πρέπει να  είναι οι προσδοκίες ενός ασθενή από αυτές τις επεμβάσεις;

Οι  προσδοκίες είναι δικαιολογημένα πολύ μεγάλες καθώς τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Η περίσσεια κυρίως του δέρματος αλλά και του λίπώδους ιστού που έχει απομείνει μπορεί να αφαιρεθεί. Η σιλουέτα και το περίγραμμα αλλάζουν σημαντικά και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα για να αλλάξει και η αυτοπεποίθηση του ατόμου. 

Σε ποια σημεία εμφανίζεται η χαλάρωση μετά την απώλεια βάρους;

Η χαλάρωση είναι πολύ γενικευμένη. Εξαρτάται βεβαίως και σε ποιο σημείο έχει συσσωρευμένο περισσοτερο λιπώδη ιστό  ο ασθενής. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να παρατηρήσουμε χαλάρωση στην κοιλιακή χώρα, στους βραχίονες και στους μηρούς, στο στήθος αλλά και στο λαιμό και στο πρόσωπο.

Υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση του δερματος εκτός από την πλαστική χειρουργική;

Άτομα τα οποία έχουν υποστεί μαζική απώλεια βάρους ( >50 Kg) σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν τη χαλάρωση στο δέρμα τους με μη επεμβατικές θεραπείες. Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η περίσσεια δέρματος και η χαλάρωση είναι η επεμβατική πλαστική χειρουργική.

Σε απώλεια βάρους που έχει να κάνει με λιγότερα κιλά, έως 30 ενδείκνυται η πλαστική επέμβαση;

Το πιο σωστό είναι να αναφέρουμε το χρονικό διάστημα στο οποίο χάνονται τα κιλά. Αν τα κιλά που αναφέρατε χαθούν σε ένα χρονικό διάστημα 2-3 ετών, τότε ενδεχομένως το δέρμα θα μπορούσε να ανταποκριθεί μόνο του (διαδικασία της ρίκνωσης) και να μην χρειαστεί μεγάλες παρεμβάσεις. Αλλά όταν μιλάμε για άτομα με μαζική απώλεια βάρους που αυτή συμβαίνει τάχιστα λόγω της επέμβασης στο στομάχι τότε είναι αδύνατον να συμβεί αυτό.

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει κάποιος σε αυτή την επέμβαση;

Αρχικά οφείλει το βάρος του ατόμου να έχει σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 3-4 μήνες και πρέπει  ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) να είναι χαμηλότερο από το 32, έτσι ώστε να πουμε οτι μπορούμε να προχωρήσουμε  με ασφάλεια και να ελαχιστοποιήσουμε τις ενδεχόμενες επιπλοκές. 

Επίσης θα ήταν πολύ βολικό ο ασθενής να μην είναι καπνιστής και να μην έχει ιστορικό εν τω βάθει θρομβώσεων. 

Τέλος προβλήματα υγείας όπως καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, η λήψη αντιπηκτικών και ο διαβήτης δεν αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για χειρουργείο αλλά σίγουρα αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών και επιμηκύνουν το διάστημα της αποθεραπείας.

Πώς μπορούν αυτές οι επεμβάσεις να συνδυαστούν;

Συνήθως υπάρχει μία γενικευμένη και δραματική χαλάρωση σε όλο το σώμα και αυτό σημαίνει πως απαιτείται μία αλληλουχία επεμβάσεων οι οποίες συνδυάζονται ως εξής:

Αρχικά προβαίνουμε σε κοιλιοπλαστική ή ακόμη και σε κυκλοτερή κοιλιοπλαστική, που σημαίνει ότι εκτός του ότι επιδιορθώνεται η πρόσθια πλευρά του κορμού κατορθώνουμε να ανορθώσουμε στην πίσω επιφάνεια του κορμού τους γλουτούς και να αφαιρέσουμε και όλη την περίσσεια δέρματος και λίπους από την μέση και την κατώτερη πλάτη.

Σε δεύτερο στάδιο συνηθως προσπαθούμε να διορθώσουμε  ιεραρχικά αυτό που ενοχλεί περισσότερο τον ασθενή. Αυτό στην πλειοψηφία αφορά την περιοχή του στήθους και των βραχιόνων. 

Τέλος κλείνουμε συνήθως με την μηροπλαστική για να αντιμετωπίσουμε την χαλάρωση των μηρών.Σίγουρα υπάρχουν και μικρότερα σημεία του σώματος τα οποία επιδέχονται βελτίωσης όπως ο λαιμός και τα γενητικά όργανα. Αυτές συνήθως είναι μικρότερες επεμβάσεις οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με τις προαναφερόμενες. 

Πόσο μπορεί να απέχει χειρουργικά το ένα στάδιο από το άλλο;

Ενα διάστημα τριών μηνών είναι ικανοποιητικός χρόνος για να αναρρώσει ο ασθενής από την προηγούμενη επέμβαση και να είναι σε καλή φυσική κατάσταση για να προχωρήσει στην επόμενη. Αυτό έως ένα βαθμό εξαρτάται από το πώς κύλησε η ανάρρωση από την προηγουμενη επέμβαση και τι  αντοχές και όρεξη έχει ο ασθενής για την επόμενη. Από ιατρικής άποψης πάντως οι τρεις μήνες είναι αρκετοί. 

Ποια είναι η διάρκεια των επεμβάσεων και της αποθεραπείας;

Η διάρκεια των επεμβάσεων είναι σχετικά μεγάλη ειδικά όταν συνδυάζονται δύο επεμβάσεις μαζί, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να προκύπτουν προβλήματα από αυτήν. Η παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο διαρκεί συνήθως ένα με δύο βράδια.Όσον αφορά την αποθεραπεία συνήθως χρειάζεται μια εβδομάδα ώστε να επιστρέψουν οι ασθενείς στις καθημερινές δραστηριότητές τους και περίπου 3 εβδομάδες για να επιστρέψουν  σε πιο έντονες δραστηριότητες (άσκηση, χειρωνακτική εργασία).

Τι  μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σαν επίλογο;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι απλό αλλά ουσιαστικό. Προτρέπω όλους τους ανθρώπους που βγήκαν νικητές από τη χρόνια μάχη με την παχυσαρκία να με εμπιστευτούν για να τους βοηθήσω να ανακτήσουν το σώμα που ονειρεύονται γιατί τους αξίζει

Από το www.total-makeover.gr